sâmbătă, 17 mai 2008

Screenplay

Interior de cafenea. Pe tejghea se văd cioburile unui pahar spart şi 4 cărţi de joc uzate şi murdare(un 5 de treflă, o damă de caro sub un ciob, un valet de treflă - toate rupte în colţul din dreapta sus şi încă una întoarsă). La stânga tejghelei, la o masă luminată cu o lampă de veghe, se vede profilul unui bătrân, care stă sprijinit cu capul în mâini. La picioarele acestuia e căzut un ziar vechi la care bătrânul priveşte insistent. Nu pare a desluşi titlurile, îşi învârte privirea circular peste foile vechi, apoi calcă pe el încercând parcă să-l strivească, se ridică de la masă luând lampa cu el, merge spre tejghea unde îl aşază . Vede cărţile de joc, le adună cu aviditate, lăsând-o doar pe cea întoarsă. Vrea să le pună în buzunarul hainei pe cele luate, dar se opreşte. Le apropie de lampă, şi priveşte, pe rând, desenul prost şi învechit al figurilor; le adună între palme, apoi cu gesturi de iluzionist le scutură şi le taie, trântindu-le apoi pe masă. Cărţile cad toate pe dos, chiar pe marginea din interior a tejghelei, bătrânul se întoarce spre ieşire, trece pe lângă masa unde a stat, ridică de jos ziarul, scuturându-l, apoi se îndreaptă în întuneric spre ieşire. Din spatele tejghelei se vede o mână de copil care ia o carte din cele 3 lăsate pe margine şi pune în loc o bancnotă de hârtie de 5 lei. Când uşa cafenelei se trânteşte în urma bătrânului, mâna se retrage brusc.

În încăpere intră foarte dezinvolt un bărbat prost îmbrăcat cu ziare pe braţ. Se apropie de fiecare masă şi aşază ziare sub picioarele a două scaune de la mese alăturate. Se apropie de tejghea, dă cioburile la o parte şi aşterne un ziar, acoperind o carte de joc din cele rupte. Se sprijină în cot şi acoperă cu mână prima pagină a ziarului, lăsând să se vadă doar un „J” dintr-un titlu. Între timp priveşte spre mese fără a lăsa de înţeles că aşteaptă pe cineva. De dincolo de tejghea apare o femeie cu un copil de mână, care nu îi dă nicio importanţă celui venit. Femeia se întoarce ca şi când şi-ar fi uitat ceva, îi aruncă o privire piezişă bărbatului şi îşi ia grăbită o carte de pe marginea tejghelei, (dintre cele aruncate de bătrân), o bagă în portofel şi îşi ia din nou copilul de mână pornind spre ieşire. Bărbatul mai aruncă o privire în jur, apoi îşi ia ziarul şi porneşte în umbră spre locul de unde se ivise femeia.

Pe tejghea nu mai e decât o singură carte, cea întoarsă pe dos de la început.[…]În detaliu, se vede o mână, aceeaşi cu a bătrânului de la început, care întoarce tremurând cartea. [perspectiva se substituie privirii bătrânului] Pe faţa cărţii de joc se zăreşte un portret de familie învechit, cu culorile şterse, înfăţişând un copil şi pe părinţii acestuia. Bătrânul lasă cartea-fotografie pe tejghea şi adună cioburile în palme şi le pune într-un pahar de sticlă(intact). În spatele lui, se văd cei trei , femeia, bărbatul şi copilul, stând la masă şi cinând.

Niciun comentariu: